Thursday 8 January 2015

Zgodba od dveh zaslepljencih™ // Slovenskih ne francosko-alžirskih.

Ni minil niti dan od pariške tragedije, pa ima gnojna zalega FDV intelektualizma že svoj edinstven zaslepljenecski spin glede dogodkov v Parizu, ko sta fanatična islamska brata pobila novinarje Charlie Hebda. Dva zaslepljeneca sta zasedla nacionalko in komercialno televizijo (ne vem, ali ju je kdo poklical, ali pa sta se poklicala kar sama) in začela insinuirati zastrupljene misli o zatiranju muslimanov in posredni krivdi zahodnega sveta za teroristični napad. 

Zaslepljenec št.1
drugače profesor na FDV-ju,  pravi, da obstajajo razlike med razžalitvijo velike verske institucije, kot je rimskokatoliška cerkev, ter s tem opravičil slovenske karikature, ki so bile uperjene proti krščanstvu (beri: naslovnica albuma Bitchcraft skupine Strelnikoff z Marijo, ki drži podgano), povsem drugo pa je, če grdi Francozi v Franciji žalijo islam, ker s tem žalijo reveže, ki živijo na robu družbe in eksistence. Pove še sledeče: »Svoboda izražanja je pomemben mehanizem, da javnost kontrolira in omejuje centre moči in oblast. A ko pogledamo smešenje islamskih simbolov, se ne moremo izogniti dejstvu, da gre za smešenje simbolov skupnosti, ki niso centri moči, a so depriviligirane skupnosti, še posebej v Franciji, kjer so marginalizirane in niso vključene v družbo. Tukaj se je treba vprašati, ali je svoboda izražanja usmerjena na pravi način in ali daje primerne rezultate«.

Zaslepljenec št.2
Zaslepljenec je prepričan, da so napadi na Zahodu posledica zahodnih intervencij na Bližnjem vzhodu. Dokler bodo Američani uporabljali brezpilotna letala v Afganistanu, se bojda lahko nadejamo še več takih napadov.


Zaslepljenec št.1™, poslušaj...
Charlie Hebdo nikoli ni napadal muslimanov kot nekakšne faux rasne manjšine, kot je zaslepljenec nakazal, (že zaradi tega, ker niso rasa, niti integrirana unitarna skupina), ampak verovanje v absurdne dogme, v katere verjamejo muslimani po vsem svetu. Na podoben način so se karikaturisti Charlie Hebda norčevali tudi iz krščanstva, hinduizma, budizma, socializma, kapitalizma in sploh vseh mogočih družbenih pojavov, katerih  lastnosti so bile vredne posmeha. Marsikateri od »izmov«, katerim so se posmehovali v svojih karikaturah, je prav tako na margini francoske družbe, potisnjen na životarjenje v getih. A nihče, razen ene povsem specifične interpretacije abrahamskega monoteizma, ni posegel po kalašniku.
Sploh je absurdna trditev, da so slovenski mediji z norčevanjem iz krščanskih idolov napadali direktno rimskokatoliško cerkev, Charlie Hebdo pa muslimanske reveže na margini. Od kod tak neargumentiran intelektualni preskok? A niso potemtakem slovenski mediji hkrati napadali revnih kristjanov? Tudi teh je gotovo kar nekaj, sploh v Sloveniji, kjer vlada fenomen starih mam, ki v cerkev odnesejo zadnje ostanke penzije zato, da jim bo v onostranstvu nadangel Gabriel zrihtal trosobno vikendico. A ni potemtakem po analogiji slovenskih medijev, ki so s karikaturami krščanstva  šli naravnost v napad na rimskokatoliško cerkev, Charlie Hebdo prav tako napadel Unijo Francoskih Islamskih Organizacij, ki je vse prej kot revna in nevplivna organizacija (podpirajo jo bogati naftni strici iz Bližnjega vzhoda).



Zaslepljenec št.2™, poslušaj...
Mislil sem, da je takšno miselno bruhanje vredno le  komentarjev pod članki neosocialističnih zombijev  na MMC-ju in portalu 24ur, a zaslepljenec št.2 je očitno težek javni intelektualec, glede na to, da so ga za mnenje povprašali na komercialni televiziji.  Torej, kratek dekonstrukt njegove gnile ideje. Zahodnjaki so krivi za teroristične napade na zahodne cilje zaradi svojega »vmešavanja« na Bližnjem vzhodu? Prvič – ne spomnim se kakršnega koli »vmešavanja« vse od ameriškega poloma v Iraku. Za »vmešavanja« v Afganistanu in Libiji je bilo prekleto dovolj racionalnih razlogov, a več o tem v nadaljevanju. Tudi iraški fiasko ni bil posledica »ameriške sle po olju«, kot bodo trdili slovenski instant intelektualci; leta trajajoča latentna vojna je Američane stala več kot vsi načrpani sodčki nafte. Zadeva je bila pač – kljub temu, da se je svet vendarle rešil nepredvidljivega, okrutnega tirana - ponesrečen poskus geopolitične strategije, kar radi priznavajo tudi sami Američani. A od tedaj je minilo 10 let. Vmes se je zgodila pomlad Arabskih narodov, ko so se Arabci hoteli osvoboditi okov tiranskih režimov, a so jih v nekaterih primerih prehiteli verski fanatiki in jim »ukradli« revolucijo – tipična posledica takšne »kraje« je nelegalna faux nacionalna entiteta ISIL. ISIL je ironično posledica pomanjkljivega »vmešavanja« zahodnih sil na Bližnjem vzhodu. Američani so naivno verjeli, da bo Irak brez njihove vojske - in s šiitskim predsednikom, ki je zapostavljal pravice sunitov - stabilna entiteta. Mednarodna skupnost je med drugim naivno verjela, da bodo uporniki brez težav s prestola izrinili Asada. Posledica obeh naivnih presumpcij je ISIL. Otrok zahodnega nevmešavanja na Bližnjem vzhodu. Eksperiment, ki je nakazal, kaj bi se zgodilo v tej eksplozivni regiji brez vsakršnega nadzora. Najbrž bi se v podobnem stanju brez posredovanja evropskih in ameriških zaveznikov znašla tudi Libija. Torej preveč zahodnega vmešavanja? Prej premalo.

A bistvo zaslepljenecizma avtorja je nekje drugje. Mlada Alžirca, ki sta predvčerajšnjim ustrelila naravnost v srce evropskega dojemanja svobode govora, se nista borila za po nesreči ubite Afganistance v napadu ameriških dronov, niti za revne Palestince, ki živijo v brezvladnem stanju na Zahodnem bregu. Ne. Njun razlog je bil veliko bolj banalen, ideološki, strupen, neumen. Ubila sta ljudi, ki so razžalili islam s karikaturo. Ubijala sta, ker sta podlegla fanatični ideologiji, ki iz razumnega človeka naredi pošast, ki je pripravljena ubijati zaradi banalne ideologije primitivnih pastirjev iz 7. stoletja.
Nista bila edina. Napadi na ambasade po svetu kot protest razžaljenih muslimanov na stripe danskih karikaturistov pred leti prav tako niso bili manifestacija neke globoke politične misli niti odraz opresije. Muslimani po vsem svetu so noreli in zažigali danske zastave, ker si je karikaturist drznil upodobiti njihovega preroka, kar je po svetem Koranu smrtna obsodba. Povsem enaka banalnost, ki je pokončala novinarje Charlie Hebda. Nihče se ni pogovarjal o ameriškem napadu na Afganistan ali Irak. Nihče ni zahteval suverene Palestine. Zahtevali so glavo karikaturista, ki je narisal Mohameda in s tem storil bogoskrunstvo. Pomembno je poudariti, da smrti karikaturistov niso zahtevali le blazni mule skrajnih islamskih madras, skritih v gorovjih Afganistana. Ne, z njimi so vpili in terjali glavo bogokletnih Dancev tudi verski voditelji v državah, ki so drugače geopolitično povsem zahodno usmerjene – imami v Kuwaitu, Jordaniji, Saudski Arabiji, Združenih arabskih emiratih in Katarju – so pridigali, da je naloga vsakega muslimana, da ubije »storilce« takoj, ko jih vidijo.

Naj dodam še, da je zaslepljenec št.1 med drugim izjavil, da islama ne gre enačiti z nasiljem, obstajajo namreč tudi miroljubni muslimani. V populistični misli se mu je zataknilo. Seveda obstajajo miroljubni muslimani, a le-ti niso več muslimani, ampak hobi verniki, kakršne pozna krščanski Zahod. Doktrina Korana je namreč povsem jasna – kdor ji bo sledil besedo za besedo, se bo obnašal točno tako, kot sta se morilca v Parizu in točno tako kot borci ISIL. Nasilje v imenu vere je v Koranu institucionalizirano in povzdignjeno na nivo mučeništva. Tega pa ne pozna nobena druga abrahamska monoteistična vera, niti drugače zelo brutalna stara zaveza. Koran je priročnik za  medplemenska obračunavanja. Priročnik, ki zastruplja ljudi z prav posebno vrsto ideologije, kjer se kakršnokoli bogoskrunstvo kaznuje s smrtjo – četudi je banalno, kot tisto o prepovedi risanja podob preroka Mohameda. Prav tako je islam edina vera, katere sveta knjiga vzpodbuja širjenje vere z mečem. Cilj vsakega verujočega muslimana bi tako moral biti svetovni islamski kalifat, katerega prebivalci sledijo strogemu šeriatskemu pravu, kjer si vsaka ženska za prešuštvo zasluži smrt in kjer se mora vsak posiljevalec »za kazen« poročiti s svojo žrtvjo.  Seveda obstajajo tudi racionalni muslimani, a ne bi se bilo primerno slepiti, da so le-ti pravilo v muslimanskem svetu. V razmislek. Po anketah je večina muslimanov v Libanonu, Pakistanu, Afganistanu, Palestinskem ozemlju in Rusiji  prepričanih, da bi šeriatsko pravo moralo biti priznano kot nadustavno pravo dežele, kjer živijo. V prav VSEH muslimanskih državah so skoraj enotno prepričani, da je homoseksualnost greh, ki se kaznuje s smrtjo in da mora ženska v vsakem primeru poslušati svojega moža (tudi v navidez dokaj sekularnih družbah, kot sta Bosna in Albanija). Večina v Egiptu, Afganistanu, Pakistanu in Palestinskem ozemlju je prepričana, da je smrt pravična kazen za muslimana, ki se je odrekel svoji veri. V omenjenih državah so po anketah večinsko prepričani tudi, da je smrt pravilna kazen za prešuštvo. Zaslepljenec št.1™, si še kar prepričan o svoji trditvi, da islama načeloma ne moremo povezovati z nasiljem? Najbolj žalostno je dejstvo, da so največje žrtve muslimanskega nasilja prav muslimani. Tisti na Bližnjem vzhodu, ki so žrtve sektaškega nasilja, in tisti na Zahodu, ki občutijo nestrpnost do njihove vere, katero z nasiljem podpihujejo njihovi verski kolegi. Policist, ki je bil ubit med varovanjem novinarja Charlie Hebda, je bil prav tako musliman. Kdorkoli želi ustvariti lažen vtis, da nasilje ni centralni problem doktrine islama, s tem ne žali le nedolžnih civilnih žrtev na Zahodu, ampak predvsem muslimane same, ki posredno ali neposredno trpijo zaradi fanatičnega muslimanskega nasilja. 

Medtem bi mi gospoda morala pojasniti, ali so tudi drugi nasilni muslimanski ekscesi po svetu posledica »zahodnega vmešavanja na Bližnjem vzhodu«. Boko Haram v Nigeriji je pred kratkim pobil 2000 ljudi. Še prej so za spolne sužnje ugrabili celo vas deklic. Prosim za vzročno zvezo z ameriško invazijo na Irak. Na Kitajskem so skrajni islamski separatisti sredi popoldanske gneče na podzemni železnici napadli civiliste z noži. Je kriva zavezniška intervencija v Libiji? Pred desetletjem so zaradi razžalitve, ko si je danski časopis drznil objaviti sliko preroka Mohameda, po svetu gorele Danske ambasade ne samo na Bližnjem vzhodu, ampak tudi v Maleziji, Indoneziji in Nigeriji. Je morda tega kriva ameriška invazija na Afganistan?
Zaslepljenec št.1 in zaslepljenec št.2 sta očitno intelektualno neiskrena, drugače do svojih banalnih, do terorizma apologetskih zaključkov enostavno ne bi mogla priti. Vem pa, kaj tiči za njunimi tezami. FDV-jevsko  nakladanje je zelo prozorno. Iz obeh izjav kar smrdi antievropska, antiameriška miselnost. Svet je črno-bel. Za vse gorje na svetu je kriv zlobni imperij ZDA in starih članic EU. Za vsako zahodno koalicijo na Bližnjem vzhodu je sla po nafti, muslimanski samodržci in skrajne islamske celice pa so le nedolžne žrtve zahodne invazije na »njihovo zemljo«. Tako bi lahko zaključili, da so tudi za napade islamskih skrajnežev krive ZDA, pa še tiste bogatejše države EU! Tisti »zlobni imperialisti«, ki našemu shiranemu gospodarstvu posojajo denar, ki omogoča Karlove penzije in neučinkovit, zavaljen državni aparat. Tisti »zlobni imperialisti«,kateri bodo nekega dne hoteli ustrezno vračilo po ustreznih obrestnih merah. Gotovo so oni krivi za vse tegobe tega sveta. Na Bližnjem vzhodu, pa še v Sloveniji za dobro mero.

Žalostno je predvsem, da se v vsej državi ne najde en sam viden razumnik, ki bi te kvaziintelektualce slovenske tranzicijske levice razorožil in osmešil. Doma, v varnem zavetju Slovenske povprečnosti. Preden nam začno sramoto delati v tujini. A takega razumnika očitno ni na vidiku, se ne želi izpostavljati, ali pa si mediji na vse načine prizadevajo, da se slovenski FDV-jevski miselnosti ne bi pripetila kakšna sramota. Kje je slovenski Jon Stewart? Krvavo ga potrebujemo. 


ETA: Ime prvega zaslepljeneca je Aleš Črnič. Religiolog in profesor na FDV-ju (kakšno presenečenje!). Očitno je na nacionalni televiziji povedal skoraj enako kot zaslepljenec št.2™. Duhovito se je vprašal, ali gre tudi Zahodu pripisati del krivde za napade. Ime zaslepljeneca št.2 se ne spomnim, ker je nastopil ne na komercialni televiziji. Oba sta kozlarije trosila na PopTV, Črnič nato še na nacionalki (očitno je po njem hudo povpraševanje!)

ETA2: Tudi Združena levica se po tradiciji koketiranja skrajne levice z ekstremizmom strinja z obema zaslepljenecoma. Tako zelo, da bi človek mislil, da sta jima zaslepljeneca napisala izj
avo za javnost.

No comments:

Post a Comment