Tuesday 25 December 2012

GOSPOD 65


V prazničnih časih, ko vsi, kljub temu da je (bojda?) kriza, pridno polnimo denarnice potomcev Édouarda Leclerca in Ludwiga Lidla, preživimo ogromno časa za volanom. Še posebej na tistih statistično najbolj nevarnih vožnjah, ki so sestavljene iz relacij dom-nakupovalni center-dom, dom-zavod za zaposlovanje-dom ali pa dom-sodišče-dom.
Tako ni nobeno naključje, da ravno v tem času na cesti srečujem največ bitij prav posebne vrste. Bitij, ki celo leto preživijo zaprta v majhna, a brezhibno urejena stanovanja zanikrnih sivih blokov nekje na obrobju mesta ter si le ob posebnih priložnostih, kot so dan mrtvih, velika noč in božično-novoletni prazniki, nadenejo lovski klobuk, oblečejo črtasto rdeče-črno poliestersko srajco, prek pa tesne naramnice, nato pa odprejo s pajčevino prepredena vrata garaže, obrnejo ključ kovinsko rumenega Golfa IV 1.4 (njihovo uradno vozilo) in se odpeljejo na svojo primarno misijo spravljanja nič hudega slutečih voznikov ob živce ter spotoma obiščejo še sorodnike.


Ta bitja vodim pod splošno operativno oznako »Gospod 65«. 65 se ne nanaša na njegovo starost, ampak hitrost, na katero prisega. Povprečen Gospod 65 vozi 65 km/h na magistralnih cestah, kjer je omejitev 90 km/h. Pa v naselju, kjer je omejitev 50 km/h, in celo na avtocesti, kjer je strah in trepet drugače neustrašnih bradatih tovornjakarjev. Gospod 65 misli, da je najboljši voznik na svetu, vsi drugi pa so predrzni divjaki, če ne že kar potencialni morilci. Rad razpravlja o starih časih, ko so bili bojda vsi vozniki prav tako kulturni in umirjeni, kot je on. Kolono obupanih sotrpinov, ki se nabirajo za njim in brezupno iščejo priložnost za prehitevanje, označi za nestrpneže in si želi, da bi jih čimprej prestregli miličniki ter jim napisali kazen za neupoštevanje varnostne razdalje. V njegovih časih je take razvratnike sam tovariš Tito z bambusovimi palicami po riti, bo znal povedati.


Gospod 65 se še spomni, kako je našo deželo napadel okupator, vendar mu je – sodeč po izbiri vozila – že zdavnaj odpustil. Golfa IV 1.4, ki ima prevoženih okrog 5.000 kilometrov, je kupil pred komaj 13 leti, ko uradni servis ni več premogel dobavljati rezervnih delov za njegovega zvestega hrošča, ki še zmeraj počiva v bivši drvarnici nekje na podeželju. Glede na to, da je končna hitrost njegovega vozila nekje med 75 in 80 km/h, je Gospod 65 z njim izredno zadovoljen. Ko se po večkilometrskem ravnem odseku vozi natančno 65 km/h, se še po dobrem desetletju, odkar je zamenjal avto, ne more navaditi na to, kako kultiviran in tih je njegov Golf pri tej hitrosti. Tako zelo, da se sliši vsako posamezno hupanje zadaj vozečih nesrečnežev. Ravno zaradi motečega hupanja nekulturnih voznikov nove generacije si je omislil radio-kasetnik. Poskočni takti radia Veseljak preglasijo še tako glasno hupo.


Največja enigma Gospoda 65 pa je njegova neverjetna sposobnost, da se prav vsakič znajde na napačnem kraju ob napačnem času. Se vam mudi domov, potem ko ste spili pet (seveda brezalkoholnih!) piv? Ste že v zamudi na zmenek z dekletom, ki ljubi točnost, a vam je naročila, da s sabo prinesite škatljico jagodnih kondomov? Imate v prtljažniku truplo razkosane prostitutke, pa si želite čimprej do prijatelja mesarja, preden vas naključno ustavi prometna kontrola? Vozite rešilca z doniranimi organi v formaldehidu, ki morajo do operacijske mize prispeti v dveh urah ali pa jih bo treba predelati v pašteto?

Gospod 65 vam ne uide. Dohiteli ga boste na najbolj zaviti cesti v državi, s tisoči nepreglednimi ovinki. Prilepili se mu boste na odbijač, blizu, preblizu, tako zelo blizu, da se vam bo zdelo, da slišite donenje domačih viž iz Golfovih zvočnikov. Zakleli boste in ga hoteli na vsak način prehiteti. A z druge strani bo pripeljal konvoj vlačilcev. Gospoda 65 to seveda ne bo ganilo in bo mirno vozil naprej v neki drugi dimenziji časa in prostora, medtem ko bodo vam popustili živci. Prehiteti ga boste skušali v nepreglednem ovinku, naslednji dan pa bo v Novicah pisalo: »Iz neznanega razloga zapeljal na nasprotni vozni pas in se hudo poškodoval. V prtljažniku našli razkosano truplo.«


Na srečo bodo nekje po 2. januarju kovinsko rumeni Golfi po vsej državi za nekaj časa zapeljali v garaže in ustavili svojo pesem neprestanih 2.300 vrtljajev v minuti. Za razliko od nesreče, paGospod 65 vendarle večinoma počiva. Do naslednjih praznikov.

1 comment: